Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δεν είμαι ο καλύτερος φωτογράφος του κόσμου. Θέλετε ακόμα τις εικόνες μου;
Ναι, βέβαια! Ακόμα κι αν δεν μπορούν να συμμετέχετε με την προσδοκία της νίκης ενός από τα βραβεία, η συμμετοχή σας μπορεί ακόμα να σας δώσει την ικανοποίηση της γνώσης ότι έχετε βοηθήσει να τεκμηριωθεί η υλική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, και ότι έχετε κάνει τις εικόνες σας ελεύθερα διαθέσιμες για τις μελλοντικές γενιές. Το ότι θα έχετε συμβάλει ή ακόμη και θα γίνετε μέλος μιας αυξανόμενης κοινότητας (Wikipedia) που πιστεύει στην παραγωγή γνώσης ελεύθερα διαθέσιμης για όλους.

Υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των φωτογραφιών που μπορώ να υποβάλλω;
Όχι, μπορείτε να υποβάλετε όσες θέλετε. Μερικοί άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες από δεκάδες τοποθεσίες. Ωστόσο, σας συνιστούμε να ανεβάσετε τις καλύτερες ποιοτικά φωτογραφίες σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε.

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το μέγεθος της εικόνας;
Παρακαλείστε να υποβάλουν εικόνες που είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και όχι “συρρικνωμένες για το διαδίκτυο”. Εκτιμούμε εικόνες υψηλής ανάλυσης για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης. Εικόνες κάτω από τα 3 megapixels δεν θα ληφθούν υπόψη για βράβευση, καθώς τους λείπει χρηστικότητα σε μεγαλύτερα μεγέθη, ιδιαίτερα σε έντυπη μορφή. Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ζητήσουμε να υποβάλετε φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Photoshop ή ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκ των υστέρων επεξεργασίας φωτογραφιών μου πριν από την υποβολή τους;
Ναι, φυσικά. Οι φωτογραφίες μπορούν να τύχουν επεξεργασία με τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού. Αλλά σας παρακαλούμε να αποφύγετε τον πειρασμό της υπερτροποποίησης: αυτός είναι ένα φωτογραφικός διαγωνισμός και όχι ένας διαγωνισμός τέχνης στον υπολογιστή.

Μπορώ να επεξεργαστώ ο ίδιος την Βικιπαίδεια για να προσθέσω τη φωτογραφία μου σε ένα λήμμα που δεν έχει εικόνες;
Ναι,  θα ήμασταν ευχαριστημένοι! Μόλις η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό είναι ήδη στο Wikimedia Commons, μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί στη Wikipedia απλώς με την προσθήκη ενός συνδέσμου στη σελίδα.

Υπάρχουν μνημεία που δεν βρίσκονται στον κατάλογο, μπορώ να τα φωτογραφήσω;
Μόνο μνημεία που περιλαμβάνονται στους καταλόγους μας μπορούν να διεκδικήσουν βράβευση.  Ο κατάλογος διατηρείται από τους διοργανωτές. Αν θέλετε να προτείνετε κάποιο μνημείο που δεν περιλαμβάνεται ακόμη σε αυτό τον κατάλογο, μπορείτε να συμπληρώσετε σχετική φόρμα με όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε για να ληφθεί υπόψη για το διαγωνισμό του επόμενου έτους.

Τι θα κάνουμε αν κάποιες περιοχές έχουν εισιτήριο;
Τίποτα κακό σε αυτό. Δεν πρόκειται να αναγκάσουμε κάποιον να πληρώσει για μια ευκαιρία λήψης φωτογραφιών. Αντίθετα, άνθρωποι που πρόκειται να πληρώσουν για την είσοδο θα το κάνουν αυτό έτσι κι αλλιώς, και τους ενθαρρύνουμε να τραβήξουν εκεί φωτογραφίες. Αν θέλετε να επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μουσεία τα οποία έχουν είσοδο με εισιτήριο αλλά δεν θέλετε να πληρώσετε μπορείτε να επιλέξετε να πάτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, μέρες κατά τις οποίες η είσοδος θα είναι δωρεάν στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χρειάζεται να πάρω άδεια για φωτογράφηση ή να πληρώσω τέλος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων;
Στην Ελλάδα η φωτογράφιση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που δημιουργήθηκαν πριν από το 1830 και η χρήση αυτών διέπεται από την υπουργική απόφαση ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463 (ΦΕΚ Β΄ 3046/30.12.2011). Σύμφωνα με αυτή η φωτογράφιση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων και η χρήση αυτών κατ’ αρχήν επιτρέπεται ατελώς (βλ. άρθρο 1: «η φωτογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία και μνημεία, χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό πραγματοποιείται ατελώς» και άρθρο 5:  «για τη χρήση απεικονίσεων στο διαδίκτυο χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπορικό ή οικονομικό σκοπό δεν καταβaλλεται τέλος»).

Σε περίπτωση όμως χρήσης αυτών για εμπορικούς ή οικονομικούς σκοπούς απαραίτητη είναι η πληρωμή ειδικού τέλους, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα σύμφωνα με την ανωτέρω υπουργική απόφαση «η φωτογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία και μνημεία, χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό πραγματοποιείται ατελώς» (άρθρο 1)καθώς και ότι «για τη χρήση απεικονίσεων στο διαδίκτυο χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπορικό ή οικονομικό σκοπό δεν καταβάλλεται τέλος» (άρθρο 5).

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα ζητήματα αφορούν εσάς και τους τρίτους φορείς. Οι οργανωτές δεν μπορούν, και δεν πρόκειται να εξετάσουν εάν είχατε πάρει άδεια εισόδου ή αν έχετε πληρώσει εισιτήρια ή τέλη δημοσίευσης προς τρίτους φορείς όπως το ΤΑΠ.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;
Σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε θα σας ζητηθεί να πιστοποιήσετε ότι είστε εσείς που την τραβήξατε και ότι παραχωρείτε τη δουλειά σας με άδεια Creative Commons Attribution ShareAlike.