Ερωτήσεις και απαντήσεις

Υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των φωτογραφιών που μπορώ να υποβάλλω;
Όχι, μπορείτε να υποβάλετε όσες θέλετε. Μερικοί άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες από δεκάδες τοποθεσίες. Ωστόσο, σας συνιστούμε να ανεβάσετε τις καλύτερες ποιοτικά φωτογραφίες σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Photoshop ή ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκ των υστέρων επεξεργασίας φωτογραφιών μου πριν από την υποβολή τους;
Ναι, φυσικά. Οι φωτογραφίες μπορούν να τύχουν επεξεργασία με τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού. Αλλά σας παρακαλούμε να αποφύγετε τον πειρασμό της υπερτροποποίησης: αυτός είναι ένα φωτογραφικός διαγωνισμός και όχι ένας διαγωνισμός τέχνης στον υπολογιστή.
Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το μέγεθος της εικόνας;
Παρακαλείστε να υποβάλουν εικόνες που είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και όχι “συρρικνωμένες για το διαδίκτυο”. Εκτιμούμε εικόνες υψηλής ανάλυσης για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης. Εικόνες κάτω από τα 2 megapixels δεν θα ληφθούν υπόψη για βράβευση, καθώς τους λείπει χρηστικότητα σε μεγαλύτερα μεγέθη, ιδιαίτερα σε έντυπη μορφή. Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ζητήσουμε να υποβάλετε φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης.
Μπορώ να επεξεργαστώ ο ίδιος την Βικιπαίδεια για να προσθέσω τη φωτογραφία μου σε ένα λήμμα που δεν έχει εικόνες;
Ναι,  θα ήμασταν ευχαριστημένοι! Μόλις η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό είναι ήδη στο Wikimedia Commons, μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί στη Wikipedia απλώς με την προσθήκη ενός συνδέσμου στη σελίδα.
Δεν είμαι ο καλύτερος φωτογράφος του κόσμου. Θέλετε ακόμα τις εικόνες μου;
Ναι, βέβαια! Ακόμα κι αν δεν μπορούν να συμμετέχετε με την προσδοκία της νίκης ενός από τα βραβεία, η συμμετοχή σας μπορεί ακόμα να σας δώσει την ικανοποίηση της γνώσης ότι έχετε βοηθήσει να τεκμηριωθεί η υλική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, και ότι έχετε κάνει τις εικόνες σας ελεύθερα διαθέσιμες για τις μελλοντικές γενιές. Το ότι θα έχετε συμβάλει ή ακόμη και θα γίνετε μέλος μιας αυξανόμενης κοινότητας (Wikipedia) που πιστεύει στην παραγωγή γνώσης ελεύθερα διαθέσιμης για όλους.
Υπάρχουν μνημεία που δεν βρίσκονται στον κατάλογο, μπορώ να τα φωτογραφήσω;
Μόνο μνημεία που περιλαμβάνονται στους καταλόγους μας μπορούν να διεκδικήσουν βράβευση.  Ο κατάλογος διατηρείται από τους διοργανωτές. Αν θέλετε να προτείνετε κάποιο μνημείο που δεν περιλαμβάνεται ακόμη σε αυτό τον κατάλογο, μπορείτε να συμπληρώσετε σχετική φόρμα με όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε για να ληφθεί υπόψη για το διαγωνισμό του επόμενου έτους.
Τι θα κάνουμε αν κάποιες περιοχές έχουν εισιτήριο;
Τίποτα κακό σε αυτό. Δεν πρόκειται να αναγκάσουμε κάποιον να πληρώσει για μια ευκαιρία λήψης φωτογραφιών. Αντίθετα, άνθρωποι που πρόκειται να πληρώσουν για την είσοδο θα το κάνουν αυτό έτσι κι αλλιώς, και τους ενθαρρύνουμε να τραβήξουν εκεί φωτογραφίες.
Αν θέλετε να επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μουσεία τα οποία έχουν είσοδο με εισιτήριο αλλά δεν θέλετε να πληρώσετε μπορείτε να επιλέξετε να πάτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου μέρες κατά τις οποίες η είσοδος θα είναι δωρεάν στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Χρειάζεται να πάρω άδεια για φωτογράφηση ή να πληρώσω τέλος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων;
Υπάρχουν  Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που ρυθμίζουν ζητήματα για ότι αφορά μνημεία που δημιουργήθηκαν πριν το 1830, όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις που χρειάζεται άδεια για λήψη φωτογραφιών για εμπορική χρήση, καταβολή τέλους για δημοσίευση φωτογραφιών στο διαδίκτυο με θέμα αρχαιολογικούς τόπους κλπ. Αυτά τα ζητήματα αφορούν εσάς και αυτούς τους τρίτους φορείς. Οι οργανωτές δεν μπορούν, και δεν πρόκειται να εξετάσουν εάν είχατε πάρει άδεια εισόδου ή αν έχετε πληρώσει εισιτήρια ή τέλη δημοσίευσης προς τρίτους φορείς. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι τα πνευματικά δικαιώματα σας ανήκουν ώστε να μπορείτε να παραχωρήσετε, και περαιτέρω χρήσεις των φωτογραφιών – ιδιαίτερα εκτός Ελλάδας- δεν μπορούν να απαγορευτούν.
Πάντως, και χωρίς να αποτελεί νομική συμβουλή, με βάση το άρθρο 46 του Ν. 3028/2002 “περί προστασίας αρχαιοτήτων – πολιτιστικής κληρονομιάς” έχει εκδοθεί η ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463 (ΦΕΚ Β΄ 3046/30.12.2011), η οποία στο άρθρο 1 αναφέρει πως «η φωτογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία και μνημεία, χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό πραγματοποιείται ατελώς». Αντίστοιχα, στο άρθρο 5 αναφέρεται πως «για τη χρήση απεικονίσεων στο διαδίκτυο χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπορικό σκοπό δεν καταβάλλεται τέλος».

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;
Σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε θα σας ζητηθεί να πιστοποιήσετε ότι είστε εσείς που την τραβήξατε και ότι παραχωρείται τη δουλειά σας με άδεια Creative Commons Attribution ShareAlike.